English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8/2/14

Διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας στην Ισπανία

Η παρουσία της πριγκίπισσας Κριστίνα ενώπιον του δικαστή ως ένοχης, είναι η πρώτη στην ιστορία της μοναρχίας και έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες. Παρουσιάστηκε στην πόλη Πάλμα, της οποίας το όνομα φέρει στο τίτλο της δούκισσας. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ζητώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ενώ άλλοι είχαν κοινωνικά αιτήματα » εξηγεί ο ανταποκριτής του Euronews Γιγιέρμο Γκάγια.

Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν την τιμωρία της πριγκίπισσας Κριστίνα και του συζύγου της, εάν αποδειχτεί ότι είναι ένοχοι. Ο Ινάκι Ουρντουγκάριν κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 6,1 εκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια περιουσία. Η μικρότερη κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

« Η μοναρχία μας είναι αρχαίος και μεσαιωνικός θεσμός. Βρίσκεται υπό την προστασία της μαφίας. Είναι ο θεμέλιος λίθος της διαφθοράς αυτής της χώρας » λέει ένας διαδηλωτής, ενώ μία Ισπανίδα αποδίδει ευθύνες στο Μαριάνο Ραχόι:

« Η Κριστίνα βρίσκεται υπό την προστασία του Ραχόι. Εκείνος είπε δημόσια ότι δε θα τιμωρηθεί ».

« Είμαι αντίθετος στο ότι κάλεσαν την πριγκίπισσα. Όμως, είναι εκπληκτικό ότι σπαλάμε 300.000 ευρώ στα μέτρα ασφαλείας για ένα πρωί. Στα σχολεία και τα νοσοκομεία χρειάζονται 300.000 για είδη πρώτης ανάγκης », διαμαρτύρεται ένας Ισπανός.

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το δικαστήριο της Πάλμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 300 τηλεοπτικά συνεργεία από ολόκληρο τον κόσμο καλύπτουν το οικονομικό σκάνδαλο που κλυδωνίζει την ισπανική μοναρχία.

Copyright © 2014 euronews


No hay comentarios:

Publicar un comentario