English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30/10/11

Φάτε...α λα ισπανικά! Ισπανικά εστιατόρια στην Αθήνα

Το να δοκιμάσετε μια νόστιμη ισπανική σπεσιαλιτέ δεν απαιτεί να ξοδέψετε μια περιουσία αλλά ούτε και να ταξιδέψετε στην Ιβηρική χερσόνησο. 
Η Αθήνα "φιλοξενεί" πολλά "tapas bars" στα οποία μπορείτε να γνωρίσετε την ισπανική κουζίνα και γιατί οχι να διασκεδάσετε 
α λα ισπανικά. Τα tapas bars ακολουθούν την λογική των μεζεδοπωλείων τα οποία προσφέρουν μια ποικιλία μεζέδων που συνοδεύονται από κρασί ή ποτό της αρεσκείας σας.

Μια... γευστική αναδρομή στο παρελθόν
Tapas σημαίνει τάπα, πώμα. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν στις καντίνες έξω από τις αρένες που γίνονταν οι ταυρομαχίες, όπου το πλήθος ορμούσε διψασμένο για ένα ποτήρι χύμα κρασί. Επειδή όμως η περιοχή ήταν γεμάτη... μύγες, λόγω των ταύρων και των αλόγων, οι καντινιέρηδες είχαν βρει μια πρακτική λύση, που ήταν παράλληλα και κέρασμα προς τους πελάτες τους. Βούλωναν το μπουκάλι με το χύμα κρασί που σέρβιραν, χρησιμοποιώντας... μία ελιά, έτσι ώστε να μην πέσει μέσα καμιά μύγα! O τελευταίος της παρέας ήταν ο τυχερός, μιας και έτρωγε την «κερασμένη» ελιά! O αυξανόμενος, όμως, ανταγωνισμός άλλαξε τον τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού. Oι καντινιέρηδες άρχισαν να ακουμπούν πάνω στα χείλη των πλαστικών ποτηριών, σαν καπάκι, μία λεπτή φέτα ψωμί και 1-2 ελιές, που σταδιακά εξελίχθηκαν σε μία φέτα του παραδοσιακού αλλαντικού jamόn, μία αντσούγια ή μία λακέρδα με λίγη κάππαρη. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, τα tapas μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης. Τα μεζεδάκια από το στόμιο του μπουκαλιού τοποθετούνται σε λαδόκολλα και μετά σε ένα μικρό πιάτο. «Κλέβουν» γεύσεις από γειτονικούς λαούς, «παίζουν» με τα υλικά και τους τρόπους σερβιρίσματος και γίνονται αγαπημένη συνήθεια μέσα και έξω από τα ισπανικά σύνορα. 

Barceloneta, Λ. Κηφισίας 267 Κηφισιά 
τηλ: 210-80.13.448.
(μέση κατανάλωση 25-30Ε) 
Μικρή Βαρκελώνη. ΄Έτσι ονομάζουν οι Ισπανοί από την Καταλονία τη συνοικία που βρίσκεται ανάμεσα στο Λιμάνι και την παλιά πόλη. Και ξάφνου…Ο τροχονόμος στην Κηφισιά γέμισε γεύσεις, αρώματα και χρώμα από την πρωτεύουσα της Καταλονίας με αφορμή την δημιουργία ενός χώρου εμπνευσμένου από τις τάσεις του Gaudi, το Barceloneta. Υλικά από τη Σεβίλλη, χειροποίητα έπιπλα και design με την προσωπική υπογραφή των ιδιοκτητών μας μεταφέρουν στην χώρα των Tapas και του Flamenco.
Κρύα ή ζεστά tapas για κάθε γούστο και τύπο κρασιού που προσφέρεται απλόχερα. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα των Tapas…Η Ρaellas παραδοσιακά φτιαγμένες σε δύο τύπους, Negra και Valenciana. Δεν θα ξέρεται πια να πρωτοδιαλέξετε.
Γόνος καλαμαριού και φιλέτο μπακαλιάρου με πατάτες και σάλτσα pil-pil αξίζουν την επιλογή σας. Κλείστε το γεύμα σας με ”Crema Catalana” με φρούτα του δάσους.
Η ισπανική μουσική θα συνοδεύει το δείπνο σας. Μπάς και είμαστε στη Βαρκελώνη? 

Mi sueño
Ακαδημίας 30 και Λυκαβηττού, 
τηλ.: 210-36.16.271, 
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πολιτεία, 
τηλ.: 6941-699.280.
Το μαγαζί είναι ημιυπόγειο και όσο μεγάλο χρειάζεται για να φιλοξενήσει τρεις χώρους, ανάλογα με τα κέφια. Στην είσοδο βρίσκεται το μπαρ όπου λαμβάνουν χώρα και όλα τα μουσικοχορευτικά events, αριστερά η σάλα του εστιατορίου και δεξιά το kitchen-bar, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την προετοιμασία του φαγητού μπροστά στα μάτια σας.
Το décor είναι λιτό, με κυρίαρχα στοιχεία τα λευκά έπιπλα, τις μπεζ αποχρώσεις και τις μοντέρνες τεχνοτροπίες στο φωτισμό, ενώ το κόκκινο κάνει διακριτικά την εμφάνισή του σε κάποια διακοσμητικά. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνδυασμό μοντέρνου και αυθεντικού, όπως ακριβώς είναι και τα πιάτα του, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν γνήσια ισπανικά προϊόντα όπως το χαμόν και τα τυριά.

Pica pica 
Αγ. Αναργύρων 8, Ψυρρή 
τηλ 210-3251663
Το Pica-Pica tapas bar, ένα αυθεντικό και κεφάτο tapas bar-club-restaurant υψηλής αισθητικής, στον πεζόδρομο της οδού Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή στην αθήνα, άνοιξε εδώ και λίγο καιρό τις πόρτες του σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο..Pica-Pica tapas bar

Pica-Pica tapas bar.Ελάτε να γευθείτε με την παρέα σας  ισπανικά αυθεντικά tapas, jamon serano, empanadas, paella valenciana, entrecote chimi-curri. Τους μεζέδες αυτούς μπορείτε να τους συνδυάσετε με μια πληθώρα Ισπανικών και ελληνικών κρασιών και φυσικά την αγαπημένη σε όλους μας sangria καθώς και πολλά δροσερά εξωτικά κοκτέιλ τα οποία μπορείτε να απολαύσετε και στο μπαρ ακούγοντας ήχους funk, soul, Acid jazz, Disco, αλλά και αυθεντικούς Latin ρυθμούς.

Tapas Bar
Τριπτολέμου 44, Γκάζι, τηλ.: 210 3471844
(μέση κατανάλωση 15-20Ε)
Το Tapas Bars, στην οδό Τριπτολέμου είναι από τα πρώτα που άνοιξαν στην Ελλάδα, και μέχρι σήμερα προσφέρει στους πελάτες του πιάτα της Ισπανικής κουζίνας. Tacos με λιαστή ντομάτα, κριτσίνια με ρόκα και παρμεζάνα, ψητά λαχανικά και μοτσαρέλα τυλιγμένα σε προσούτο, δημιουργούν ένα γευστικό σύνολο που δεν αφήνει κανένα αδιάφορο ακόμη και όσους περνούν την πόρτα του Tapas Bar για να πιούν μόνον ένα ποτό στο πόδι. Όπως και εμάς άλλωστε...Αυτήν την ατμόσφαιρα των Ισπανικών Tapas μας προσφέρει το ομώνυμο bar στο Γκάζι.......
Ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος, όπου κυριαρχούν τα μεσογειακά χρώματα, ενώ τα ζωγραφισμένα φυτά στους τοίχους, και οι κάκτοι σε μεταφέρουν μακριά και σου δίνουν την εντύπωση πως βρίσκεσαι κάπου στην Ισπανία... Η μπάρα ακολουθεί τον χώρο και σε ταξιδεύει σε χώρες μαγικές με τα cocktails και την party ατμόσφαιρα του μοναδικού αυτού χώρου.

Pata negra
Κωνσταντινουπόλεως 20, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9681735
(μέση κατανάλωση 25-30Ε)

Η ”Pata Negra” ή αλλιώς Μαύρη Πατούσα λειτουργεί στη Γλυφάδα, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, γνωστής και ως ”Μπιφτεκούπολης” εδώ και αρκετά χρόνια.
Η επιλογή μας θα μας αποζημιώσει μόλις περάσουμε τη πόρτα. Θα μας συναρπάσουν οι ήχοι, τα αρώματα και τα χρώματα του μοναδικού αυτού εστιατορίου. Ένα ζεστό και ρομαντικό περιβάλλον, με οθόνη παρουσιάσεων μας υποδέχεται με χρώματα ζεστά και με φιλική διάθεση για παιχνίδι. Στο μενού θα βρείτε Tapas σε Μεσογειακό στυλ αλλά και άλλες πρωτότυπες συνταγές. Η κλασσική sangria ή τα δροσερά mojitos που συνοδεύουν τι φαγητό μας είναι ότι καλύτερο να μας ζεστάνουν την καρδιά! Αν έχετε ακόμα διάθεση ή χώρο στο στομάχι σας, πράγμα δύσκολο με τέτοια καλούδια, δοκιμάστε παραδοσιακή κρέμα Catalana. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, όπως τυριά ή για παράδειγμα τα τσορίζος, έρχονται από την Ισπανία, και πως τελικά το pata negra, εκτός από μαύρη πατούσα, σημαίνει ”jamon”, το παραδοσιακό ισπανικό ζαμπόν, το οποίο βέβαια πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε πριν φύγετε. Αξίζει το κόπο να πάτε και να ζήσετε για λίγο από Ισπανία! 

No hay comentarios:

Publicar un comentario