English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17/10/11

Οριστική διάλυση της βασκικης ΕΤΑ;

Σε ένα ιστορικό βήμα για την Ισπανία, η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ εμφανίζεται έτοιμη να κηρύξει εντός της εβδομάδας το οριστικό τέλος σε τέσσερις δεκαετίες ένοπλης δράσης. Το Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων, φιλοξενεί διάσκεψη παρουσία του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πολιτικών από την Ισπανία και τη διεθνή κοινότητα, η οποία πιθανολογείται ότι θα λειτουργήσει ως προάγγελος για τη διάλυση της ΕΤΑ.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από πηγές στη Χώρα των Βάσκων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκκληση εκατοντάδων κρατουμένων της ΕΤΑ για το τέλος της βίας, έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι η αυτονομιστική οργάνωση ετοιμάζεται άμεσα να προβεί σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση.


Ανώτατοι αξιωματούχοι της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Θαπατέρο δηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες πως αναμένουν να προβεί η ΕΤΑ σε αυτή την κίνηση.


Αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσει η ΕΤΑ στην ανακοίνωσή της, φαίνεται πως θα είναι ένα αμετάκλητο βήμα προς το τέλος της οργάνωσης που έχει αφαιρέσει τη ζωή περισσότερων από 800 ατόμων τα τελευταία 43 χρόνια σε όλη την Ισπανία.


Σε αυτή τη φάση η ΕΤΑ τηρεί αυτό που αποκαλεί «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» (κηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2010), ωστόσο έχει σπάσει κατά το παρελθόν εκεχειρίες που είχε χαρακτηρίσει μόνιμες.


Μία δημόσια έκκληση από τον Κόφι Ανάν και έτερους μεσολαβητές, περιλαμβανομένου του προέδρου του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, να ενστερνιστούν την ειρήνη θα δώσει σύμφωνα με εκτιμήσεις στην οργάνωση τη «βάση» για να ανακηρύξει την ετοιμότητά της να εγκαταλείψει τα όπλα, όπως αναφέρει ο Guardian.


«Η σημερινή συγκέντρωση είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό βήμα και ελπίζουμε ότι θα δούμε ένα βήμα προς αλλαγή της κατάστασης από τη σημερινή πρωτοβουλία» δήλωσε ο Τζέρι Άνταμς, ο οποίος βρίσκεται στο Σαν Σεμπαστιάν για να μοιραστεί τις εμπειρίες από τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία.


Στη Χώρα των Βάσκων βρίσκεται επίσης ο Ιρλανδός πρώην πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.


Οι εξελίξεις έρχονται μόλις ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Νοεμβρίου που αναμένεται να φέρουν θριαμβευτικά στην εξουσία τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι -το οποίο δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο αρνούμενο ανέκαθεν τη διαπραγμάτευση με τη ΕΤΑ.


Η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης έχει ήδη δεσμευτεί σε ειρηνική πάλη για ανεξαρτησία.

No hay comentarios:

Publicar un comentario