English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8/11/11

Ο Ραχόι νικητής στο ισπανικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μια ημέρα μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καταδεικνύουν ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της αντιπολίτευσης οδεύει σε άνετη νίκη στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου.

Η τηλεμαχία, στην οποία συμμετείχαν ο ηγέτης της ισπανικής δεξιάς Μαριάνο Ραχόι και ο υποψήφιος της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, επικεντρώθηκε στην οικονομία, σε μια συγκυρία που εντείνονται οι φόβοι πως η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ λόγω της επαπειλούμενης μετάδοσης της κρίσης χρέους. Την εκπομπή παρακολούθησαν αργά χθες περίπου 12 εκατ. Ισπανοί.
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα El Mundo, το 51,4% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία θεωρούν ότι ο Ραχόι ήταν πιο πειστικός. Ο Ρουμπαλκάμπα συγκέντρωσε την υποστήριξη ενός 44,2% των τηλεθεατών. Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η El Pa?s φέρει επίσης νικητή της τηλεμαχίας τον Ραχόι, αλλά με αρκετά μικρότερο ποσοστό, 46%, έναντι 41% για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ρουμπαλκάμπα.
Αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπουν σαρωτική νίκη του PP στις προσεχείς εκλογές.
"Ο Ραχόι προσπάθησε, και ασφαλώς κατάφερε, να διατηρήσει το πλεονεκτικό σημείο" στο οποίο βρίσκεται το κόμμα του, σημείωσε η Ελ Παΐς σε κύριο άρθρο της.
Ο Ραχόι είχε ηττηθεί δύο φορές από τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο στο παρελθόν. Ο Θαπατέρο αποφάσισε να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία, καθώς επικρίνεται έντονα για τους χειρισμούς του στην οικονομία.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία μονοπώλησαν το χθεσινό ντιμπέιτ. Ο Ραχόι επιτέθηκε στην κυβέρνηση Θαπατέρο κατηγορώντας την για το ότι η ανεργία έχει φθάσει το 22%, το έλλειμμα έχει ανέλθει στο 9,2% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.
Ο Ρουμπαλκάμπα από την πλευρά του επέκρινε τα σχέδια της αντιπολίτευσης για την επιβολή σειράς μέτρων λιτότητας, επισημαίνοντας πως η Ισπανία δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα μόνο με περικοπές και λιτότητα.

No hay comentarios:

Publicar un comentario