English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

13/11/11

Ένας Κύπριος...στην παλαιότερη αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας

Στα 23 του χρόνια δουλεύει στην παλαιότερη αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας, τη «Mundo Deportivo» ακολουθώντας το παιδικό του όνειρο. Ο λόγος για τον Αντρέα Βου, ο οποίος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση Κυπρίου του εξωτερικού. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Σ» εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να ξενιτευτεί στη Βαρκελώνη, που αποτελεί την έδρα τού εν λόγω αθλητικού εντύπου, αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρσελόνα.
Όπως τονίζει στη συνέντευξή του, όπου και αν συστηθεί στην Καταλονία, ενημερώνοντας τον κάθε συνομιλητή του ότι είναι από την Κύπρο, του απαντούν με νόημα: «Aah, Apoel Nicosia!». Ο Ανδρέας Βου διατηρεί το δικό του Blog στο διαδίκτυο. Παρακολουθήστε τα ενδιαφέροντα που μας είπε στη συνέντευξή του ο ομογενής (από την Αγγλία) συμπατριώτης μας.

Εφημερίδα με ιστορία
-Λίγα λόγια για την εφημερίδα όπου εργάζεσαι…
«H Mundo Deportivo ιδρύθηκε το 1906 και είναι η παλαιότερη αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας και η 2η παλαιότερη της Ευρώπης. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στη Βαρκελώνη και είναι ημερήσια εφημερίδα, η οποία καλύπτει ευρέως και με πολλές σελίδες το φάσμα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρσελόνα και των άλλων αθλητικών τμημάτων του συλλόγου. Εκδίδεται επίσης στη Χώρα των Βάσκων όπου είναι προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα των ομάδων της Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ. Οι ημερήσιες πωλήσεις της ανέρχονται στις 69.000 κατά μέσο όρο…».
«Ερωτευμένος με την πόλη»
-Πώς βρέθηκες στην Ισπανία για δουλειά;

«Η Μπαρσελόνα ήταν πάντα η 2ή μου ομάδα (μετά την αγγλική Τότεναμ) και ήταν το όνειρό μου από πολύ μικρός να τη δω να παίζει στο ''Camp Nou''. Ήμουν γοητευμένος με το γήπεδο και την ''Barça'' γενικά. Το 2006 πραγματοποίησα το όνειρό μου όταν παρακολούθησα τον αγώνα της Μπαρσελόνα με αντίπαλο τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Κέρδισε η αγαπημένη μου ομάδα 1-0 με γκολ του Ροναλντίνιο. Και ενώ ο λόγος που πήγα ήταν η αγάπη μου για την ομάδα, έφυγα ερωτευμένος με την πόλη.
Την επόμενη μέρα αγόρασα μιαν αθλητική εφημερίδα για να θυμάμαι την κάθε λεπτομέρεια. Όταν γύρισα έβαλα στόχο μου να ζήσω στη Βαρκελώνη και να εργαστώ για την εφημερίδα που αγόρασα, τη ''Mundo Deportivo''. Ολοκλήρωσα φέτος τις σπουδές μου και είχα την επιθυμία να έρθω εδώ το συντομότερο δυνατό. Γύρισα στην Κύπρο το καλοκαίρι για να δουλέψω και να εξοικονομήσω λίγα λεφτά. Δεν ήθελα να μείνω για πολύ, γιατί αυτό θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να νιώσω ''ασφαλής''. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς την ορμή της κίνησης…».
Κουλτούρα και μπάλα
-Γιατί διάλεξες αυτή την οδό;
Επειδή είναι πολύ σημαντικό να ταξιδεύεις, να μαθαίνεις άλλες γλώσσες και κουλτούρες, σε κάνει πιο συνδεδεμένο με τον κόσμο. Γράφω πολλά άρθρα για την κουλτούρα και το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο μιας χώρας εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, είναι αντανάκλαση της κουλτούρας της και έτσι, το να έχω ζήσει άλλες κουλτούρες από κοντά, θα μου δώσει ιδιαίτερη αξιοπιστία. Είναι επίσης σημαντικό για την καριέρα μου να δημιουργήσω επαφές από διάφορες χώρες. Διάλεξα τη Βαρκελώνη τώρα επειδή τη γνωρίζω αρκετά καλά. Την επισκέφθηκα 6 φορές για να δω ποδοσφαιρικούς αγώνες, πριν έρθω να κατοικήσω.
Ως μαθητής του παιχνιδιού, το να παρακολουθώ αυτή την ομάδα κάθε εβδομάδα είναι για μένα τόσο μάθημα όσο και απόλαυση. Λατρεύω την καταλάνικη κουλτούρα, τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία του κόσμου. Είναι μια τόσο μικρή χώρα, αλλά είναι απ’ τους πιο περήφανους λαούς και με αυτή την ενότητα του κόσμου έχει ακμάσει, επειδή δεν προσπαθούσε μια ζωή να ακολουθεί την Ισπανία…».
-Πόσο δύσκολο είναι για έναν νεαρό Κύπριο να δουλεύει στην Ισπανία;

«Εξαρτάται πώς το βλέπεις. Αν το δεις ρεαλιστικά, πολύ. Αυτήν τη στιγμή, για ηλικίες 25 χρονών και κάτω, υπάρχει ποσοστό ανεργίας 43,5%. Ενώ τα Αγγλικά είναι η 2η γλώσσα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εδώ είναι η 4η. Οδηγούν στα δεξιά, δεν βρίσκεις καλό σουβλάκι κ.τ.λ. Αλλά η λέξη ''ρεαλιστικό'' είναι καταστροφική. Όταν ξέρεις το ''Τι θέλεις να αποκτήσεις και το πώς'' έρχεται από μόνο του. Πρέπει να έχεις συγκεκριμένους στόχους, να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις, να είσαι επίμονος και τότε θα δικαιωθείς.
Η αλήθεια είναι ότι το να ρισκάρεις δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να μη ρισκάρεις. Πολλές φορές, όταν δεν καταφέρνουμε να γινόμαστε δημιουργικοί, να κάνουμε αλλαγές, και να προχωρούμε στη ζωή μας, εκθέτουμε τον εαυτό μας στην πιθανότητα στασιμότητας και στέρησης. Η πρόοδος πάντα περιλαμβάνει ρίσκο…».
Το ισπανικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρό μας
-Πώς βλέπουν οι Ισπανοί το επίπεδο της ποδοσφαιρικής Κύπρου; Με την πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ; Ακόμη και την πορεία της Ανόρθωσης;

«Στις αθλητικές εφημερίδες της Ισπανίας, είτε είναι η ''Mundo Deportivo'' της Βαρκελώνης είτε είναι η ''Marca'' της Μαδρίτης, οι πρώτες 20 σελίδες είναι για τις αντίστοιχές τους ομάδες. Αλλά σιγά-σιγά, με κάθε επιτυχία αυξάνεται το ενδιαφέρον για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον το τι έχει κάνει ο Ζόρντι Κρόιφ στην AEK Λάρνακας, αφού ο πατέρας του είναι απ' τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία της Barça. Μόλις τέλειωσε ο 1ος αγώνας με την Πόρτο (1-1), μου ζήτησαν να γράψω κάτι για τον ΑΠΟΕΛ. Τώρα, όταν συστηθώ και πω ότι είμαι από την Κύπρο, πολλοί μου λένε ''Aah, Apoel Nicosia!'' Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου!»…
Δεν κάνουν scouting
-Έφυγαν παίκτες από την Ισπανία με προορισμό την Κύπρο. Κάποιοι δεν στέριωσαν, αν και αγωνίζονταν σε μεγάλες ομάδες της Ισπανίας. Πώς το εξηγείς αυτό;

«Μόνο αυτοί που είναι κοντά στην ομάδα πρόσεξαν ότι έφυγαν. Στην Κύπρο προσπαθούμε πολλές φορές να ακολουθούμε μια μόδα και αυτήν τη στιγμή είναι η Barça και η Εθνική Ισπανίας. Βλέπουμε το βιογραφικό του παίχτη, αντί να κάνουμε καλό scouting…».

No hay comentarios:

Publicar un comentario