English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25/11/11

Και η Ισπανία στο ΔΝΤ;

Εξετάζει πακέτο βοήθειας και η Ισπανία, σύμφωνα με πηγές από τη νέα κυβέρνηση. Νέες επιθέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αναμένεται να ορκιστεί και επισήμως στα μέσα Δεκεμβρίου εξετάζει να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη νέα κυβέρνηση.

Το PP υπό τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, "κληρονομεί" μία οικονομία που ακροβατεί με την ύφεση τη στιγμή που οι στόχοι για μείωση του υπέρογκου ελλείμματος της χώρας το 2012 μεγαλώνει την πίεση που δημιουργεί το υψηλό κόστος δανεισμού λόγω των έντονων κλυδωνισμών που σημειώνονται στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι το 2012 η Ισπανία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 120 δισ. ευρώ από ωριμάνσεις ομολόγων, ενώ μαζί με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος ο "λογαριασμός" ανεβαίνει στα 200 δισ. ευρώ
Το ΔΝΤ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί νέες και ευέλικτες γραμμές χρηματοδότησης προκειμένου να "σπάσει" τις αλυσίδες της μετάδοσης της κρίσης χρέους και να επανέλθει η ομαλοποίηση στις αγορές, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα προσφερθούν οι νέες γραμμές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι νέες γραμμές ρευστότητας δίνουν στις χώρες την ευκαιρία για πρόσβαση στη χρηματοδότηση για διάστημα 6 μηνών, με στόχο την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών. Η γραμμή χρηματοδότησης ενδεχομένως να φτάσει και το 500% της αναλογίας της χώρας - μέλους του ΔΝΤ, όπερ σημαίνει ότι οι χώρες θα έχουν το δικαίωμα να δανείζονται ποσό έως και 500% μεγαλύτερο από αυτό που εισφέρουν ως μέλη του ταμείου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αρνηθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ, πέραν της "τεχνικής βοήθειας" που συμφωνήθηκε να παράσχει το Ταμείο.

No hay comentarios:

Publicar un comentario