English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18/9/12

Αιφνιδιαστική παραίτηση της ισχυρής γυναίκας της Μαδρίτης

Την αναπάντεχη παραίτησή της, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Αυτόνομης Περιοχής της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε, μία από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και προνομιακός στόχος της κεντροαριστεράς και των διαδηλωτών του κινήματος των «Αγανακτισμένων»,προκαλώντας κραδασμούς στον ισπανικό πολιτικό κόσμο.
Η ανακοίνωση της 60χρονης Αγκίρε, η οποία επικαλέσθηκε για την απόφασή της λόγους προσωπικούς και υγείας, προκάλεσε μία πλημμυρίδα αντιδράσεων απέναντι στη γυναίκα αυτή με τον ισχυρό χαρακτήρα και τις πολυσυζητημένες δηλώσεις της κατά τη διάρκεια του 30χρονου πολιτικού της βίου. Αλήστου μνήμης θα παραμείνει η εικόνα της να διαφεύγει με το νυκτικό και ξυπόλυτη από το ξενοδοχείο της, που είχε δεχθεί επίθεση στη Μουμπάι το 2008.
«Γνωρίζετε πως πάσχω από μία σοβαρή ασθένεια, από την οποία θεωρείται πως έχω θεραπευθεί, έχω μία εξέταση στις 25 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η ίδια, φανερά συγκινημένη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Εσπεράνθα Αγκίρε, η οποία κυβερνά την Αυτονομία της Μαδρίτης από το 2003, είχε χειρουργηθεί τον Φεβρουάριο του 2011 για καρκίνο του στήθους, ενώ παλαιότερα είχε διαφύγει χωρίς τραύματα από την πτώση ελικοπτέρου που τη μετέφερε.
Όμως, συνέχισε, «Δεν είναι μόνον αυτό. Προσωπικά συμβάντα που βίωσα τα τελευταία τούτα χρόνια, όπως αυτή η ασθένεια, επηρέασαν σαφώς την απόφασή μου».
Μία από τις αποφασιστικές παρουσίες στην ισπανική πολιτική κονίστρα, η Ακγίρε, πρώην υπουργός Πολιτισμού (1996-99) και πρόεδρος της Γερουσίας, αποτελεί ένα από τα κομβικά στελέχη του ΡΡ, του οποίου ηγείται ο Μαριάνο Ραχόι. Επί πολλά χρόνια, η Αγκίρε αποτελούσε τον αντιπολιτευόμενο πόλο εντός του κόμματος και δεν είχε υποστηρίξει την επανεκλογή του νυν πρωθυπουργού στην κεφαλή του κόμματος το 2008.
Η Αγκίρε τόνισε πως συναντήθηκε με τον Ραχόι σήμερα το πρωί ώστε να τον πληροφορήσει για την απόφασή της και διαβεβαίωσε πως δεν αποσύρεται ολοκληρωτικά και διαπαντός από την πολιτική, απλώς αναδιπλώνεται από την «πρώτη γραμμή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Ραχόι εξέφρασε κατά τη διάρκεια της «εγκάρδιάς» τους συνάντησης «την αναγνώρισή του για την εντυπωσιακή πολιτική της διαδρομή».
Ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση εξέφρασε «τον σεβασμό» στο πρόσωπό της, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» δήλωσε ευαρεστημένο από την αποχώρηση της γυναίκας που είχε χαρακτηρίσει τα μέλη του «perroflautas», εξισώνοντάς τους με τους αποσυνάγωγους, αστέγους, νεαρούς, οι οποίοι ζουν κι επαιτούν στις γωνίες του δρόμου, συντροφιά με τον σκύλο τους, παίζοντας φλογέρα.
«Έπειτα από τα σημερινά νέα και τα τόσα χρόνια παρανομίας της γυναίκας αυτής, της λέμε «στο καλό» όπως της αξίζει, κάνοντάς της μία πρόποση», τονίζεται στη σημερινή ανακοίνωσή του το κίνημα, καλώντας παράλληλα σε μία νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πουέρτα ντελ Σολ, εμβληματικό λίκνο της διαμαρτυρίας τους.
Γνωστή για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της, την αμφιλεγόμενη στάση της κατά των αμβλώσεων και υπέρ των ταυρομαχιών, η Αγκίρε πρόσφατα αναγκάσθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωσή της ότι «ήθελε να σκοτώσει τους αρχιτέκτονες» ενός κτιρίου στα περίχωρα της Μαδρίτης, του οποίου την αισθητική δεν ενέκρινε η ίδια.
Ο αντιπρόεδρος της Αυτονομίας Ιγνάθιο Γκονθάλεθ θα αντικαταστήσει την Αγκίρε έως ότου διοργανωθεί, σε τρεις εβδομάδες, η σχετική εκλογή στο Κοινοβούλιο, όπου το ΡΡ διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

ert.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario