English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24/10/12

Χέρι χέρι Ελλάδα και Ισπανία στο Μνημόνιο

Χέρι χέρι στην ανεργία, χέρι χέρι και στην ύφεση βαδίζουν η Ελλάδα με την Ισπανία. Δυο λαοί τόσο όμοιοι και ταιριαστοί που βιώνουν την δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας τους.

Την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση της Ισπανίας αναδεικνύει σημερινό ρεπορτάζ του Spiegel-online.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν πριν λίγο ήταν και πάλι χειρότερα του αναμενομένου. Το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και συνολικά 1,7% από την αρχή του έτους.

Η ύφεση ναρκοθετεί τα μέτρα λιτότητας και το έλλειμμα του 2012 αναμένεται να κλείσει κοντά στο 7,3% του ΑΕΠ, αντί του συμφωνηθέντος 6,3%. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είχε αναθεωρήσει το έλλειμμα για το 2011 προς τα άνω, καταγράφοντάς το στο 9,4% αντί του 8,5%, ενώ το χρέος της καλπάζει ολοταχώς προς το 90%.
Εν μέσω όλων αυτών η ισπανική κυβέρνηση κατάφερε σήμερα να δανειστεί από τις αγορές πάνω από 3,5 δις ευρώ, με ελαφρώς μειωμένα μάλιστα επιτόκια.

Παρόλα αυτά η εικόνα της ισπανικής οικονομίας επιδεινώνεται. Ο οίκος Moody´s υποτίμησε το αξιόχρεο πέντε ακόμα περιοχών της χώρας, λόγω των συσσωρευμένων χρεών και της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων. Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Αύγουστο η Καταλονία είχε υποχρεωθεί να δανειστεί από την κεντρική κυβέρνηση πέντε δις ευρώ, ενώ οι αποσχιστικές τάσεις πολλών εκ των 17 συνολικά αυτόνομων περιοχών έχουν ενταθεί.

Επισημαίνεται ακόμα, η επιθυμία των επενδυτών να προσφύγει η ισπανική κυβέρνηση άμεσα στον μηχανισμό ESM, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην πτώση των επιτοκίων στα ισπανικά ομόλογα.
ysterografa.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario