English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21/11/12

Πιθανό η Ισπανία να βρεθεί εκτός στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η Ισπανία ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμά της για το 2012, υποστήριξε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λουίς Μαρία Λίντε, σε δηλώσεις του που αντικρούουν τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η Μαδρίτη είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί από την Ισπανία να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,4% που ήταν το 2011 στο 6,3% του ΑΕΠ της φέτος.

Ο Λίντε είπε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει παρέκκλιση από το στόχο που έχει θέσει η Μαδρίτη. Είναι ασαφές το αν τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος θα αντισταθμίσουν την πληρωμή των τόκων του χρέους, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσει καρπούς η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγικότητα βελτιώνεται ή ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η ισπανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 25%.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει ότι "τα χειρότερα τελείωσαν" για την Ισπανία ενώ η υπουργός Εργασίας Φατίμα Μπάνιεθ Γκαρθία είχε κάνει λόγο για "ελπιδοφόρες ενδείξεις" ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.

No hay comentarios:

Publicar un comentario