English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26/11/12

Νίκησαν οι αυτονομιστές στην Καταλονία - Έχασε έδρες ο Αρτούρ Μας

Το κόμμα του κυβερνήτη Αρτούρ Μας αναδεικνύεται πρώτο αναδεικνύεται, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα (Convergencia i Unio - CIU) όχι μόνο δεν κατόρθωσε να πετύχει αυτοδυναμία όπως επεδίωκε ο Μας, αλλά απώλεσε και δυνάμεις, με συνέπεια να κερδίσει 50 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο έναντι 62 εδρών στις εκλογές του 2010.

Ο κ. Μας δήλωσε μεν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, αλλά όχι όσο θα ήθελε.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ένα επίσης αυτονομιστικό κόμμα, το εθνικιστικό ERC, με 21 έδρες, έναντι 10 στις προηγούμενες εκλογές, κάτι που αναμένεται να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το αίτημα για μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από τη Μαδρίτη ακόμη και για πλήρη ανεξαρτησία.

Δύο άλλα αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί άλλες 15 έδρες και συνολικά τα τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα θα μοιραστούν το 60% των ψήφων.

Το σοσιαλιστικό PSC κατέλαβε 20 έδρες, από 28 στις προηγούμενες εκλογές και ήρθε τρίτο. 

Η οικονομική κρίση που έφερε στα όρια της χρεοκοπίας την τοπική κυβέρνηση και το αυξανόμενο αίσθημα οργής των Καταλανών έναντι της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης έχουν δυναμώσει τις φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
πηγή: skai.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario