English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19/11/12

Γίγαντες με τσορίθο

Μια από τις διασημότερες εξαγωγές τις Ιβηρικής Χερσονήσου, το λουκάνικο τσορίθο, θα το συναντήσει κανείς σε διάφορες μορφές και είδη. Το διασημότερο στην Ευρώπη, πρέπει να είναι το ισπανικό το οποίο συνήθως τρώγεται χωρίς ψήσιμο, όμως χρειάζεται προσοχή, διότι μερικά είδη, είναι απλά ωμά λουκάνικα, άρα και χρειάζονται ψήσιμο. Μερικά κομματάκια τσορίθο έκαναν θαύματα στους γίγαντες μας, με τις λεπτές πικάντικες νότες τους, ανέδειξαν περισσότερο τους γίγαντες, μετατρέποντας τους σ’ έναν καταπληκτικό μεζέ για όλες τις εποχές. Ακολουθεί η συνταγή για γίγαντες, με την προσθήκη τσορίθο. Buen provecho!
Υλικά (για 8 άτομα)
500 γρ. γίγαντες
100 γρ. τσορίθο (chorizo)
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σέλινο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε ροδέλες)
2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
αλάτι + πιπέρι
1 πρέζα κύμινο
Εκτέλεση
Αφήνουμε τους γίγαντες για μία νύχτα σε νερό.
Τσιγαρίζουμε με το λάδι, το κρεμμύδι, το σέλινο και το μαϊντανό. Κόβουμε το τσορίθο σε κομμάτια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αφού βγάλει τα υγρά του, προσθέτουμε τους γίγαντες, αλάτι, πιπέρι, τη ντομάτα και νερό, μέχρι να καλύψει τους γίγαντες.
Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, ο χρόνος ψησίματος υπολογίζεται γύρω στα 40 λεπτά, με απλή κατσαρόλα, περίπου 1 ½  ώρα, σε χαμηλή φωτιά.
Όταν, μαλακώσουν οι γίγαντες, τους μεταφέρουμε σε ταψί και  τους ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά, φούρνο, στους 180 C.
πηγή: foodzine.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario