English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7/11/12

Μαροκινοί μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία χάνουν την ζωή τους

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες Περισσότεροι από 90 επίδοξοι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία από το Μαρόκο, ανακοίνωσαν σήμερα μέλη αφρικανικής κοινότητας μεταναστών και πηγή της μαροκινής ασφάλειας.

"Σύμφωνα με μαρτυρίες έξι επιζώντες κατάφεραν να φτάσουν στην Ισπανία, ενώ 54 άνθρωποι που επέβαιναν στο ίδιο πλοίο πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα", σημείωσε ο Πιερ Ντελαγκράνζ, πρόεδρος του Συλλόγου Υποσαχάριων Κοινοτήτων στο Μαρόκο.

Δεκαεννέα άλλοι έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Ταγγέρης, στο βόρειο Μαρόκο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε.

"Χθες, τρεις σοροί βρέθηκαν σε ακτή κοντά στην Ταγγέρη, με τις οποίες ανήλθε σε 19 ο αριθμός των νεκρών εκεί. Επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά", πρόσθεσε ο Ντελαγκράνζ, σημειώνοντας ότι αγνοείται η τύχη άλλων δύο ανθρώπων που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ισπανία.
Ένας Σενεγαλέζος στην Ταγγέρη ο οποίος κατονομάστηκε μόνον ως Οσμάν, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσε τον ίδιο απολογισμό: 54 νεκροί στο πλοίο που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα και 19 ανοιχτά των ακτών της Ταγγέρης.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαρόκου δήλωσε παράλληλα ότι η σορός ενός μετανάστη από την υποσαχάρια Αφρική βρέθηκε σήμερα στην ακτή, κοντά στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια. Την περασμένη εβδομάδα είχαν βρεθεί οι σοροί ενός άνδρα και του γιου του στην ίδια ακτή.

Στις 26 Οκτωβρίου κατά την μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Άντχα, δύο αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 άλλοι διασώθηκαν κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία με πλοίο από το Μαρόκο. Την προηγούμενη ημέρα 14 σοροί είχαν περισυλλεγεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες μεταναστών να περάσουν στην Ισπανία.

Οι ίδιες αρχές δήλωσαν εξάλλου ότι έχουν σώσει τη ζωή "σχεδόν 6.500 λαθρομεταναστών την τελευταία πενταετία" και έχουν συλλάβει κατά την ίδια περίοδο περίπου 23.000 ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική που σχεδίαζαν να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι.
left.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario