English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26/11/12

Δυνατή η φωνή για την απόσχιση το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία

Βαρκελώνη: Σαφή πρωτιά χωρίς να κατακτήσει την αυτοδυναμία πήρε στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία το κόμμα του κυβερνήτη Αρτούρ Μας. Η δεύτερη θέση σε ένα επίσης αυτονομιστικό κόμμα αναμένεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το αίτημα για μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από τη Μαδρίτη ακόμη και για πλήρη ανεξαρτησία.

Τα πρώτα exit poll από την καταλανική τηλεόραση δείχνουν ότι το «Σύγκλιση και Ενότητα» (CiU) του Μας θα κερδίσει 54-57 από τις 135 έδρες του σώματος έναντι των 62 που είχε στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) έρχεται δεύτερη με 20-23 έδρες, κατά τις εκτιμήσεις, και είναι πιθανό ότι θα γίνει εταίρος του CiU σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Και τα δύο κόμματα επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Ισπανία—ήταν άλλωστε κεντρική υπόσχεση του Μας. Παραταύτα το ισπανικό Σύνταγμα το απαγορεύει.

Τα μικρότερα κόμματα, όπως το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αντιτίθενται στην απόσχιση. Να σημειωθεί πάντως ότι παρότι κυριαρχούν σε εθνικό επίε3πδο στην Καταλονία είναι μάλλον αδύναμα,

Η οικονομική κρίση που έφερε στα όρια της χρεοκοπίας την τοπική κυβέρνηση και το αυξανόμενο αίσθημα οργής των Καταλανών έναντι της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη έχουν δυναμώσει τις φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Όλο και πιο συχνά ακούγεται το παράπονο από του Καταλανούς ότι πληρούν πολλά σε φόρους και δεν έχουν αντίστοιχου ύψους παροχές από τη Μαδρίτη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα εκατομμύριο κατέβηκαν στους δρόμους σε μια ογκωδέστατη διαδήλωση για μια εθνική επέτειο που διανθίστηκε από συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, «της νέας χώρας της ΕΕ». Αν η Καταλονία γινόταν ένα ανεξάρτητο κράτος τότε θα ήταν το έβδομο πλουσιότερο από την άποψη του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε όλη την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No hay comentarios:

Publicar un comentario