English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11/12/12

Ιταλία η "Νούμερο 1" χώρα κρίσης της ευρωζώνης -Όταν λέμε επενδύουμε Ευρώπη το 2013, εννοούμε Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο...

Την θέση της Ελλάδας ως «Νούμερο 1» κρίση της ευρωζώνης, πήρε πλέον η Ιταλία μετά την είδηση γύρω από την παραίτηση του Monti, η οποία γεμίζει την χώρα με πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει ο David Thebault, επικεφαλής του trading στην Global Equities, η νευρικότητα επέστρεψε στην αγορά για μία ακόμη φορά, με τους επενδυτές να θέλουν να γυρίσουν την πλάτη σε όποια μετοχή έχει έκθεση την Ιταλία.
 

Όπως προσθέτει,  ο  Monti είναι αυτός που κατάφερε να σταθεροποιήσει την Ιταλία και να σταματήσει την μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα. Αυτή η παραίτηση-έκπληξη, φέρνει πίσω στην εξίσωση τον πολιτικό κίνδυνο, κάτι που είχαμε σχεδόν ξεχάσει.
Ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, Euro Stoxx 50, έχει σημειώσει άνοδο περίπου 25% στους τελευταίους έξι μήνες, με οδηγό τα δραστικά μέτρα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίλυση κρίσης χρέους της περιοχής, τα οποία ανακούφισαν τους φόβους για μια διάλυση του ευρω-μπλοκ.
Παρά την ξαφνική επιστροφή των πολιτικών εντάσεων στη ζώνη του ευρώ, οι στρατηγικοί αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν θετικοί σχετικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών.
Σε νεό note, οι  στρατηγικοί αναλυτές της Exane BNP Paribas, δηλώνουν ότι παραμένουν «overweight» στις ιταλικές και τις ισπανικές μετοχές, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών καθώς και των ανώτερων δυνατοτήτων ανάπτυξης της κερδοφορίας των εταιρειών των δύο αγορών.
 

Όπως τονίζουν, η Ιταλία θεωρείται γενικά ως το ασφαλέστερο story της ευρω-περιφέρειας. Εκτός από τα καλύτερα εγχώρια θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη, η σύνθεση των μετοχών που αποτελούν τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, είναι πολύ καλύτερη επίσης. Η βόρεια Ιταλία έχει μια ισχυρή βιομηχανική βάση, ένα story το το οποίο μπορεί να «παιχτεί» επενδυτικά μέσω της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Για να τοποθετηθούν κατάλληλα στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ιταλίας, οι επενδυτές θα μπορούσαν να εξετάσουν εταιρείες, όπως η Telecom Italia, η Snam, η Atlantia και η Prysmian, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Exane, Ian Richards και Graham Bishop.
 

Όπως προσθέτουν, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για κέρδη στις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος. Η Ευρώπη αποτελεί  την προτιμώμενη αγορά το 2013, και η Exane «πιστεύει» ιδιαίτερα στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, ενώ στάση underweight, τηρεί για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας
Η Exane επισημαίνει επίσης ότι η Ισπανία θεωρείται γενικότερα ως μια αγοράς «αξίας», προσθέτοντας ότι εταιρείες όπως η Inditex, η Gas Natural, η Abertis και η Red Electrica, θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες για να τοποθετηθεί κανείς στην εσωτερική βελτίωση της χώρας. 

reporter.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario