English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9/12/12

Μαδρίτη: Στους δρόμους γιατροί και νοσηλευτές

Φορώντας τις λευκές στολές τους, χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμοι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοππές στη δημόσια υγεία και την ιδιωτικοίηση των πολλών υπηρεσιών.«Η υγεία δεν είναι προς πώληση, αλλά προς υπεράσπιση», έγραφε το κεντρικό πανό πίσω από το οποίο διαδήλωναν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι 75.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην περιφέρεια της  Μαδρίτης έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

«Όχι, όχι στην ιδιωτικοποίηση», «Δημόσια υγεία», φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν πανό που έγραφαν «όχι» και είχαν ζωγραφισμένο ένα ψαλίδι, για να πουν «όχι» στις περικοπές δαπανών που αποφασίστηκαν από την περιφέρεια της Μαδρίτης, που διοικείται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).  


Πολλοί γιατροί δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουν στο δρόμο, φοβούμενοι ότι θα χειροτερέψουν οι υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει η περιφερειακή κυβέρνηση.


«Πιστεύω ότι η επίθεση στην υγεία είναι ντροπή. Ψήφισα το PP στις τελευταίες εκλογές, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα το ψηφίσω στις επόμενες», δήλωσε ο Χαβιέ Πέρες, γιατρός 43 ετών που κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Παλιά ψηφίζαμε το PP». 


Μια άλλη γιατρός, η Χουάνα Βάργας 55 ετών, είναι επίσης οργισμένη. «Με την ιδιωτικοποίηση θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για τους ασθενείς και λιγότερα μέσα. Δεν ξέρω σε ποια θέση θα πέσουμε στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την τρίτη που είμαστε τώρα», κατήγγειλε. 


Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών για τη δημόσια υγεία που προβλέπονται για το 2013 και την ιδιωτικοποίηση έξι νοσοκομείων και 27 ιατρικών κέντρων, από τα 270 που υπάρχουν στην περιφέρεια της Μαδρίτης. 

πηγή: Τα Νεα

No hay comentarios:

Publicar un comentario