English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10/9/13

Ισπανία: Ομόλογα διάρκειας 50 ετών

Να «ανοίξει νέους ορίζοντες», εκδίδοντας ομόλογα διάρκειας 50 ετών, εξετάζει η Ισπανία, της οποίας το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών της Ιταλίας για πρώτη φορά σε διάστημα άνω του έτους.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4,49% σήμερα, Τρίτη, έναντι άνω του 4,51% για τους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους.

Η αλλαγή αντανακλά την αυξανόμενη πολιτική ένταση στην Ιταλία, όπου ο τέως πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

Η υποχώρηση των ισπανικών αποδόσεων αντανακλά όμως επίσης και τις ελπίδες των επενδυτών, ότι η οικονομία της Ισπανίας ίσως έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση.

Όπως επισημαίνει ο συνεπικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων της Morgan Stanley, Anton Heese, «η αγορά έχει αποτιμήσει την Ιταλία και την Ισπανία πρακτικά το ίδιο, αλλά δεν υπάρχει θεμελιώδης λόγος γι’ αυτό. Στην Ιταλία υπάρχει έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική θύελλα. Στην Ισπανία βλέπουμε έναν μοχλό μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης στις εξαγωγές. Η Ισπανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη μείωση του εργατικού κόστους. Δεν είναι αλματώδης ανάπτυξη, αλλά υπάρχει ένας λόγος για αισιοδοξία».

Τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας είχαν αυξηθεί πολύ αφότου η αμερικανική Fed ανακοίνωσε το Μάιο τα σχέδιά της να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κίνηση που πυροδότησε αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς.

Όμως αφότου οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 5% στα τέλη Ιουνίου, έκτοτε κινούνται πτωτικά. Η τελευταία φορά που οι ισπανικές ;αποδόσεις ήταν χαμηλότερες των ιταλικών, ήταν τον Μάρτιο του 2012.

Μέχρι στιγμής φέτος το μέσο επιτόκιο που κατέβαλλε η Ισπανία για χρέος που εξέδωσε, διαμορφώνεται στο 2,61%. Από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, το κόστος χρηματοδότησης της Μαδρίτης ήταν χαμηλότερο μόνο το 2009 και το 2010.
Η μέση περίοδος ωρίμανσης του υφιστάμενου ισπανικού χρέους είναι τώρα 6,24 χρόνια, έναντι του υψηλού 6,85 ετών που καταγράφηκε το 2007.

Η ισπανική κυβέρνηση σκέφτεται να αδράξει την ευκαιρία και εξετάζει τις διαθέσεις των επενδυτών όσο αφορά την πιθανή έκδοση ενός ομολόγου 50 ετών, του πρώτου με τόσο μεγάλη διάρκεια τουλάχιστον από τότε που η Ισπανία έγινε δημοκρατία, μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 1975.

Μία άλλη πιθανότητα που εξετάζεται, είναι η έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό για πρώτη φορά, κάτι που θα δημιουργούσε μία νέα πηγή χρηματοδότησης για το ισπανικό κράτος.

Πάντως, δεδομένου ότι η Ισπανία έχει ήδη καλύψει σχεδόν το 80% των χρηματοδοτικών αναγκών της για το τρέχον έτος, οποιοδήποτε έκδοση νέου είδους θα γινόταν του χρόνου.

Πέραν των Gilts ωρίμανσης 55 ετών που έχει εκδώσει η Βρετανία, τα ομόλογα τόσο μεγάλης διάρκειας είναι σπάνια στην Ευρώπη.

Παρά την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ισπανικών ομολόγων φέτος, τα επιτόκια που καταβάλλουν οι ισπανικές επιχειρήσεις παραμένουν σημαντικά υψηλότερα απ’ ότι στη βόρεια Ευρώπη και λειτουργούν περιοριστικά στην πιστωτική και οικονομική επέκταση.

«Η βασική πρόκληση είναι να μεταδώσουμε τα μειωμένα κόστη στον ιδιωτικό τομέα, να υπάρχουν δάνεια με χαμηλότερο κόστος ειδικά για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις» λέει Ισπανός αξιωματούχος.

Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Ιταλία βλέπει φέτος το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται. Το μέσο επιτόκιο που έχει καταβάλλει η χώρα για χρέος που εξέδωσε μέχρι στιγμής φέτος, διαμορφώνεται στο 3,31%, έναντι 3,11% το 2012, σύμφωνα με υπολογισμούς της UniCredit.
πηγή: sofokleousin.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario