English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

14/10/11

Ισπανία: Αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων για μετά τις εκλογές

Τρεις μήνες αναβολή στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Barajas (Μαδρίτη) και El Prat (Βαρκελώνη), ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών της Ισπανίας.

Αιτία, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές, είναι η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, γεγονός που «ρίχνει» τις τιμές των επιχειρήσεων του Δημοσίου. Παράλληλα, όπως συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση, η κατάσταση αυτή ευθύνεται για το χαμηλό ενδιαφέρον και τις ελάχιστες υποβληθείσες προσφορές για εκμετάλλευση των εν λόγω αεροδρομίων.


Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, κάνουν λόγο για επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης Θαπατέρο, εν όψει των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου. Το κόμμα του υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις του Λαϊκού Κόμματος, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.


Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν διορία να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2012. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει πως θα κερδίσει από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των δύο αεροδρομίων για 20 χρόνια σε ιδιώτες 5,3 δισ. ευρώ. Η τιμή εκκίνησης του Barajas είναι τα 3,7 δισ. ευρώ και του El Prat 1,6.


Η σχετική ανακοίνωση από τη Μαδρίτη συνοδεύτηκε από αρνητικές εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2011. Στον αντίποδα, το Λαϊκό Κόμμα υποδέχτηκε θετικά την αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας πιο δίκαιης προς το δημόσιο συμφέρον διαδικασίας.

πηγή: zougla.gr

No hay comentarios:

Publicar un comentario