English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24/10/11

Αύξηση ελληνικών αλιευμάτων στην ισπανική αγορά

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές αλιευμάτων την τελευταία δεκαετία, στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει έκθεση της Οικονομικής και Εμπορικής Υπηρεσίας της πρεσβείας μας στη Μαδρίτη τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα είναι η τσιπούρα και το λαβράκι. Επίσης σύμφωνα με την έκθεση, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της αγοράς, της υψηλής κατά κεφαλήν εγχώριας κατανάλωσης αλλά και της καλής εμπορικής παρουσίας που έχουν αποκτήσει τα προϊόντα μας, «η ισπανική αγορά προσφέρει κάποιες δυνατότητες περαιτέρω μεγέθυνσης των συγκεκριμένων ελληνικών εξαγωγών στον βαθμό όμως που θα υπάρξει μία μεγαλύτερη διαφοροποίηση των προσφερομένων ειδών».
Ειδικότερα τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα για το 2010 είναι η τσιπούρα με αξία 29,2 εκατ. ευρώ ή 5,4% επί των συνολικών εξαγωγών, το λαβράκι με 19,5 εκατ. ευρώ η 3.6%, οι γαρίδες με 5,8 εκατ. ευρώ ή 1.1% και τέλος η συναγρίδα με 5,5 εκατ. ευρώ ή 1%.
Οι εν λόγω τέσσερεις υποκατηγορίες φθάνουν τα 60 εκατ. ή το 74.5% των ελληνικών εξαγωγών θαλασσινών στην Ισπανία.
Η θέση της χώρας στις εξεταζόμενες κατηγορίες ψαριών είναι σε μεγάλο βαθμό δεσπόζουσα.
Στο λαβράκι για το 2010 κατείχε το 57.3% των συνολικών εισαγωγών που πραγματοποιηθήκαν στην Ισπανία, στην τσιπούρα το 88.6% και στην συναγρίδα το 55.4%.

No hay comentarios:

Publicar un comentario