English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20/11/11

Στις κάλπες από το πρωί οι Ισπανοί

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Ισπανοί για την εκλογής νέας Βουλής με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο μέχρι σήμερα Λαϊκό Κόμμα θα καταλάβει την πλειοψηφία πιθανόν και την αυτοδυναμία.

Η διαδικασία άρχισε στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και θα ολοκληρωθεί στις 21:00 με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να δημοσιεύονται λίγο αργότερα.

Οι εκλογείς καλούνται να εκλέξουν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.

Η οικονομία ήταν το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία καθώς η καλπάζουσα ανεργία, οι πιέσεις των αγορών και το ήδη κακό κλίμα σε όλη την Ευρωζώνη εντείνουν την αγωνία για το μέλλον και της ισπανικής οικονομίας.

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον μας» υπογράμμισε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και επί χρόνια υπουργός ο οποίος κατέρχεται αντί του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο που αποφάσισε να αποσυρθεί.

Η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον νικητή των εκλογών, αφού το τοπίο στην Ευρώπης της κρίσης χρέους έχει αλλάξει δραματικά και ο Ραχόι ως πιθανότερος νικητής θα κληθεί αμέσως μετά την εκλογή και πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του να ανακοινώσει και στη συνέχεια να λάβει δραστικά μέτρα περικοπής των δαπανών.

Στόχος της κυβέρνησης για το 2012, πέρα φυσικά από το να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για την εξασφάλιση του δανεισμού του, είναι να περιορίσει το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ψηφίσει και τη συνταγματική κατοχύρωση του λεγόμενου «πλαφόν» στο έλλειμμα.

Κρίσιμης σημασίας είναι ακόμη και ο περιορισμός των επιπτώσεων της ανεργίας που ξεπερνά το 20%.
ΤΑ ΝΕΑ

No hay comentarios:

Publicar un comentario