English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18/12/11

Προετοιμασία για επαναπατρισμό των Βρετανών που ζουν σε Ισπανία και Πορτογαλία


Οι βρετανικές αρχές ετοιμάζουν μέτρα για να βοηθήσουν την αποχώρηση χιλιάδων ομογενών που ζουν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, σε περίπτωση που δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αναφέρει σε  δημοσίευμά της  η Telegraph.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει  το  Foreign Office πως το  1 εκατ. των  Βρετανών που ζουν στην Ισπανία και περίπου 50.000 στην Πορτογαλία  δε θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση λοιπόν  εξετάζει το ενδεχόμενο ναύλωσης αεροπλάνων, πλοίων και λεωφορείων ώστε να φέρει πίσω τους ομογενείς στη Βρετανία  σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Sunday Times.

«Ένα πυρηνικό σενάριο θα ήταν να υπάρχουν χιλιάδες Βρετανοί στα αεροδρόμια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας χωρίς να έχουν κανένα τρόπο πρόσβασης σε ρευστό και χωρίς να έχουν κανένα τρόπο να επιστρέψουν. Ποιος θα κατηγορηθεί για αυτό; Το Foreign Office», δήλωσε αξιωματούχος.

Πρόσθεσε δε πως «εξετάζουμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε ώστε να επαναπατριστούν στέλνοντας αεροπλάνα, εάν οι τράπεζες στην Ισπανία και την Πορτογαλία καταρρεύσουν, παίρνοντας τα χρήματα των ανθρώπων. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών».

Θα μπορούσε ακόμη να τους δοθεί οικονομική βοήθεια, καθώς πολλοί από τους Βρετανούς ομογενείς στις χώρες αυτές, είναι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «ασφαλώς και ετοιμάζουμε σχέδια αντιμετώπισης διάφορων γεγονότων. Και δεν πρόκειται να μπούμε σε λεπτομέρειες για αυτά».

No hay comentarios:

Publicar un comentario