English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31/12/11

Ισπανικό χωριό "γύρισε" στην πεσέτα

Ολοι στην Ισπανία χρησιμοποιούν το ευρώ, ένα μικρό χωριό, όμως, η Σαλβατέρα ντε Μίνιο στα βόρεια σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία, κάνει τις συναλλαγές του με το παλιό εθνικό νόμισμα, την πεσέτα. Βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται προς όφελος των επιχειρήσεων της κοντινής Πορτογαλίας, οι μαγαζάτορες της Σαλβατέρα δέχονται πληρωμές σε πεσέτες - όσες έχουν μείνει στα ισπανικά «σεντούκια» με την ίδια ισοτιμία του 1999, οπότε η Ισπανία υιοθέτησε το ευρώ (δηλαδή 166,386 πεσέτες=1 ευρώ).

Επιτυχία
Η επιχείρηση «επιστροφή στην πεσέτα» ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την προοπτική να διαρκέσει έναν μήνα, η επιτυχία ήταν όμως τέτοια που έχει ήδη πάρει παράταση δύο φορές και τώρα αναμένεται να παραταθεί εκ νέου ως τις 31 Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό 1 εκατ. πεσέτες, ένας πολύ καλός χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους καταστηματάρχες. Η «επιτυχία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας», επιβεβαιώνει με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, «Monde», ο Πάμπλο Πίνιο, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Unes, αναφέροντας ότι έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές για να κάνει τις συναλλαγές του με πεσέτες που έχουν ξεμείνει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας, κρύβονται ακόμα σε σεντούκια, κουμπαράδες ή κάτω από τα μαξιλάρια πεσέτες αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

No hay comentarios:

Publicar un comentario