English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19/11/12

Βαρκελώνη: Η πρωτεύουσα της Καταλωνίας



Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε τις αποσκευές σας για την μαγευτική Βαρκελώνη; Το español.gr ετοίμασε αποκλειστικά για όλους εσάς ένα σύντομο αφιέρωμα για την καταλανική πρωτεύουσα με σκοπό το ταξίδι σας να σας μείνει αξέχαστο και να γνωρίσετε όσο καλύτερα μπορείτε την συγκεκριμένη πόλη.Η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα της Καταλωνίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 η πόλη αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Η επίσημη γλώσσα της Βαρκελώνης είναι τα Καταλανικά αλλά εθνική γλώσσα θεωρούνται τα Ισπανικά. Οι Ισπανοί είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν στην αγγλική γλώσσα όμως η επικοινωνία δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς δεν μιλούν καλά αγγλικά. Η Ισπανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μόνο που χρειάζεστε για το ταξίδι είναι η νέα ταυτότητα με τα στοιχεία σας γραμμένα με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.

To αεροδρόμιο της πόλης ονομάζεται Ελ Πρατ (El Prat) και βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Καταλωνίας. Υπάρχουν τρεις τρόποι να κινηθείτε προς το κέντρο της πόλης:

1) Με τα τοπικά τρένα Rodalies, τα οποία ξεκινούν από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση προς τον σταθμό Sants (κεντρικό σταθμό της Βαρκελώνης), αλλά και τον σταθμό Plaza Catalunya που είναι σαν να λέγαμε η Πλατεία Συντάγματος... Η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα και τα εισιτήρια τα προμηθεύεστε από τα εκδοτήρια του σταθμού.

2)Με τα γρήγορα λεωφορεία που συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης, τα λεγόμενα Aerobus. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία φεύγουν περίπου κάθε 10 λεπτά ενώ τους μήνες και τις ημέρες αιχμής τα δρομολόγια είναι συχνότερα. Η διαδρομή εξαρτάται από την κίνηση και υπολογίζεται γύρω στα 30 με 40 λεπτά. Τα εισιτήρια θα τα βγάλετε μέσα στο λεωφορείο ενώ δεν χρειάζετε να ανησυχείτε για τις αποσκευές σας καθώς υπάρχει ειδικός χώρος για να τις τοποθετήσετε.

3) Με ταξί τα οποία υπάρχουν σε...αφθονία έξω από το αεροδρόμιο. Η διαδρομή εξαρτάται επίσης από την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους και το κόστος κυμαίνεται από 30 μέχρι 45 ευρώ αναλόγως με τα άτομα και τις αποσκευές.

Μόλις φτάσετε στην Ισπανία μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας μία ώρα πίσω!

H Βαρκελώνη δεν απέχει πολύ κλιματολογικά από την Αθήνα καθώς είναι μια παραλιακή πόλη, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και υγρούς χειμώνες. Το ποσοστό υγρασίας αυξάνεται τις βραδινές ώρες ακόμα και τις ημέρες με έντονη ζέστη.

Η γενέτειρα πόλη του Σαλβαδόρ Νταλί και πολλών άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, απλά και φθηνά καταλύματα, hostal αλλά και διαμερίσματα που μπορούν να σας φιλοξενήσουν κατά την παραμονή σας. Η επιλογή εξαρτάται από το ποσό που θέλετε να διαθέσετε... Μια καλή έρευνα μπορείτε να κάνετε στις ηλεκρονικές μηχανές αναζήτησης καταλυμάτων στις οποίες θα βρείτε μια γκάμα για όλα τα γούστα αλλά και για όλα τα... πορτοφόλια. Καλό θα είναι το ξενοδοχείο σας να μην βρίσκεται σε κακόφημες περιοχές της Βαρκελώνης γιατί παρ' όλο που πρόκειται για μια σχετικά ασφαλή πόλη, μερικές φορές οι μικροκλοπές στα σοκάκια του κέντρου είναι συχνές. Οποιαδήποτε κι αν είναι η τοποθεσία του ξενοδοχείου, η Βαρκελώνη έχει ένα καλό σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο θα σας εξυπηρετήσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τον χάρτη του μετρό μπορείτε να επιλέξετε την περιοχή που θέλετε να διαμείνετε.

Χάρτης του μετρό και πληροφορίες για τα εισιτήρια








Αν θέλετε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο για να βρίσκεστε κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτά που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο Λας Ράμπλας που ξεκινάει από την Πλάθα Καταλούνια και καταλήγει στο λιμάνι (ελ πουέρτο) ή στον γνωστό δρόμο Πασέο δε Γράθια που κατά μήκος του βρίσκονται όλα τα επώνυμα μαγαζιά της Βαρκελώνης. Κοντά στο σταθμό Bogatell βρίσκονται επίσης κάποια ξενοδοχεία που σας παρέχουν εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι.
Για όσους δεν επιθυμείτε την πολυκοσμία και την κίνηση του κέντρου υπάρχουν κάποια πιο "απόμερα" ξενοδοχεία στα εσωτερικά σοκάκια αλλά και εκτός πόλης.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι λένε και για να ερωτευθείτε την Βαρκελώνη θα πρέπει να γνωρίσετε την κουζίνα της. Είναι θέμα χρόνου να σας συναρπάσουν τα φαγητά που θα δοκιμάσετε καθώς η καταλανική κουζίνα φημίζεται για τις γεύσεις και τις ποικιλίες της. Πρόκειται για μεσογειακή κουζίνα που συνδιάζει με αρμονία γλυκόξινες, πικάντικες σάλτες με καλομαγειρεμένο κρέας αλλά και σπεσιαλιτέ θαλασσινών. Οι Ισπανοί ξέρουν να τρώνε καλά και το αποδεικνύουν καθημερινά σε κάθε τους έξοδο για φαγητό. Από ένα καταλανικό τραπέζι δεν λείπει ποτέ ένα καλό και πλούσιο κυρίως πιάτο, μεζεδάκια αναλόγως με την όρεξη του καθενός (τάπας), διάφορες σαλάτες και ένα καλό κρασί.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο καταλανικό "pa amb tomàquet" που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψημένη φέτα ψωμί με ντομάτα, λάδι, σκόρδο και χοντρό αλάτι.
Αν είστε λάτρεις του χοιρινού κρέατος μια καλή επιλογή είναι το "botifarra" που είναι πικάντικο λουκάνικο με βάση το χοιρινό κρέας.
Οι Καταλανοί είναι επίσης θερμοί οπαδοί των "calçots". Πρόκειται για μεγάλα ψημένα στα κάρβουνα μανητάρια που τα πασπαλίζουν με μια πικάντικη σάλτσα που λέγεται "romesco".
H "paella" είναι γνωστή ισπανική σπεσιαλιτέ που σαφώς σερβίρεται και στην Καταλωνία και κλέβει τις εντυπώσεις. Στην Βαρκελώνη βέβαια μπορείτε να δοκιμάσετε
 και "arròs a la catalana" που μοιάζει με την παέγια αλλά φτιάχνεται σε πήλινο δοχείο με βάση το ρύζι χωρίς σαφράν.
Τέλος μετά από ένα καλό φαγητό σειρά έχει ένα καλό γλυκό. Αξίζει να δοκιμάσετε την "Crema Catalana" που είναι μια γλυκιά κρέμα με κρούστα από καμένη ζάχαρη.   

Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε...τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τα καλύτερα αξιοθέατα της πόλης.

1. Sagrada Familia (O Ναός της Αγίας Οικογένειας):
 Πρόσβαση: Με το μετρό από την ομώνυμη στάση μετρό Sagrada Familia (μπλε γραμμή L5 και μοβ γραμμή L2).
Το έργο κατατεθέν του διάσημου αρχιτέκτονα Antoni Gaudí κατασκευάζεται ακόμα από το 1882 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από δεκάδες συμβολισμούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κεντρικό πύργο που ονομάζετε "πύργος του Χριστού" και με τα 170 μέτρα του είναι κατά 1 μέτρο μικρότερος από των λόφο Montjuïc (έναν από τους βασικούς λόφους της πόλης), καθώς ο Gaudí πίστευε ότι η δημιουργία του δεν πρέπει να ξεπεράσει την δημιουργία του θεού. Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναού (εκτός από το μέγεθός του) είναι ότι ακόμα κατασκευάζεται ενώ, υπάρχει μεγάλη διαμάχη για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα με πολλούς να λένε ότι ο Gaudí δεν θα τα χρησιμοποιούσε. Μην χάσετε στο υπόγειο του κτιρίου, όπου υπάρχει ένα μίνι μουσείο στο οποίο θα βρείτε το original σχέδιο του αρχιτέκτονα, το οποίο έγινε με σακουλάκια από τσάι που κρέμονται ανάποδα.

2. La Rambla (πεζόδρομος λα Ράμπλα)



Η πολύβουη Ράμπλα, είναι ένας πεζόδρομος στην καρδία της Βαρκελώνης που συνδέει την πλατεία της Καταλονίας με το Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην θάλασσα. Το μήκος του πεζόδρομου είναι 1.2 χιλιόμετρα και αποτελεί την κλασική βόλτα των τουριστών και των ντόπιων. Η Ράμπλα σκεπάζετε από πανέμορφα δέντρα σε όλο το μήκος της ενώ στην πραγματικότητα La Rambla ονομάζετε το σύμπλεγμα που αποτελείτε από μια σειρά από μικρότερους δρόμους, της Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins και την Rambla de Santa Monica ενώ από στης αρχές του 1990 κατασκευάστηκε και η γέφυρα Rambla de Mar (Ράμπλα της θάλασσας) που συνδέει των πεζόδρομο με το λιμάνι. Σε μία τυπική μέρα η Ράμπλα είναι γεμάτη με κόσμο και συνήθως οι τουρίστες είναι πολλοί περισσότεροι από τους ντόπιους. Πλήθος καλλιτεχνών κάνουν υπαίθριες παραστάσεις, μερικές από της οποίες θα σας αφήσουν άφωνους με την πρωτοτυπία τους, ενώ επίσης άλλοι καλλιτέχνες θα αναλάβουν να δημιουργήσουν το πορτρέτο σας ή θα ζωγραφίσουν ένα τατουάζ. Προσοχή στους πορτοφολάδες, καθώς το πλήθος του κόσμου δίνει την κατάλληλη κάλυψη σε ελαφροχέριδες. Διάσημα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται επί του πεζόδρομου της Ράμπλα, κοντά στην πλατεία της Καταλονίας βρίσκετε ένα περίκομψο συντριβάνι του 19ου αιώνα, το Font de Canaletes που από το 1930 αποτελεί το σημείο συνάντησης των οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρσελόνα πριν και κυρίως μετά, τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. Κάπου στην μέση βρίσκετε η λαϊκή αγορά της Μποκερία και η όπερα Liceu, ενώ κοντά στην θάλασσα θα βρείτε το δημόσιο μουσείο της σύγχρονης τέχνης, Centre d'Art Santa Mònica. Τέλος μην παραλείψετε να βγάλετε μια φωτογραφία στο μπαρόκ παλάτι Palau de la Virreina.
Πρόσβαση: Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσετε την βόλτα σας από την κορυφή του πεζόδρομου στην πλατεία Καταλονίας, από την ομώνυμη στάση μετρό Catalunya (κόκκινη γραμμή L1 και πράσινη L3).

3. Στάδιο Camp Nou: 

Το στάδιο Καμπ Νου είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βαρκελώνης. Κατασκευάστηκε το 1957 και ανήκει στην κατηγορία elite της UEFA (5 αστέρια). Έχει χωρητικότητα 98.787 θεατών κάτι που το κατατάσσει στην 10 θέση παγκοσμίως. Μπορείτε να επισκεφτείτε το στάδιο είτε παρακολουθώντας έναν αγώνα της Μπαρτσελόνα είτε μέσω της περιήγησης στο γήπεδο και το μουσείο της ομάδας.
Πρόσβαση: Με το μετρό σταματάτε στην στάση Les Corts (πράσινη γραμμή L3) και παίρνετε ευθεία των δρόμο Travessera de les Corts που βρίσκετε μπροστά από την στάση. Από την στάση Badal (μπλε γραμμή L5) και ανεβαίνετε την οδό Carrer d'Arizala. Με το λεωφορείο μια από της γραμμές 7, 15, 43, 67, 68, 74, 75, L12, L50, L60 και L62.

4. Plaça Catalunya:  


Η πλατεία Καταλωνίας θεωρείται το κέντρο της παλιάς πόλης αλλά αποτελεί και την καρδία των συγκοινωνιών ειδικότερα με λεωφορεία. Μερικοί από τις σημαντικότερους λεωφόρους της πόλης, όπως οι Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, La Rambla, διέρχονται από την πλατεία. Καταλαμβάνει περίπου 50,000 τ.μ. και είναι διάσημη για τα συντριβάνια και τα αγάλματα της. Αποτελεί επίσης και το κέντρο της τουριστικής ζωής της πόλης ενώ είναι συνέχεια γεμάτη από περιστέρια. Η δημιουργία της ανάγεται στις αρχές του 20 αιώνα μετά την καταστροφή των τειχών της παλιάς πόλης. Στα κτίρια που περιβάλουν την πλατεία της Καταλωνίας περιλαμβάνονται θέατρα, κεντρικά τραπεζών, εμπορικά κέντρα (εδώ θα βρείτε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο της διάσημης Ισπανικής El Corte Inglés), ξενοδοχεία και, φυσικά, restaurant και καφετέριες όπως το ιστορικό Café Zurich.
Πρόσβαση: Από την ομώνυμη στάση μετρό Catalunya (κόκκινη γραμμή L1 και πράσινη L3).

5. Το άγαλμα του Κολόμβου στο λιμάνι: 


Το μνημείο αυτό είναι, όπως εύκολα φαίνεται από το όνομα του, αφιερωμένο στον διάσημο ερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική. Το μνημείο του Κολόμβου βρίσκεται στο τέλος του πεζόδρομου La Rambla και είναι ένας χάλκινος στύλος Κορινθιακού ρυθμού 60 μέτρων με ένα άγαλμα του Κολόμβου στην κορυφή. Στην βάση του μνημείου βρίσκονται τέσσερα αγάλματα της θεάς 'νίκης' που ετοιμάζονται να πετάξουν στης τέσσερις άκρες του κόσμου και αγάλματα με ζευγάρια από griffins ενώ στο οκτάγωνο βάθρο βρίσκονται αναπαραστάσεις από ανθρώπους σχετικούς με τον Κολόμβο και το ταξίδι του. Το σημείο που στέκεται σήμερα το μνημείο είναι το σημείο που επέστρεψε ο Κολόμβος μετά το πρώτο ταξίδι του στην Αμερικάνικη ήπειρο και κατέθεσε την αναφορά του για το ταξίδι στην Βασίλισσα Ιζαμπέλα.
Πρόσβαση: Η κοντινότερη στάση του μετρό είναι η Drassanes (πράσινη γραμμή L3) που απέχει λιγότερο από 50 μέτρα. Πάρα ταύτα σας προτείνουμε να κατεβείτε στην στάση Catalunya (κόκκινη γραμμή L1 και πράσινη L3) και να περπατήσετε όλο το μήκος του πεζόδρομου La Rambla που είναι μια πολλή όμορφη διαδρομή.

6. L'aquarium (Ενυδρείο Βαρκελώνης): 


Το Ενυδρείο της Βαρκελώνης είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά είδη της θαλάσσιας ζωής. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 1995 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Έχει 35 δεξαμενές, 450 διαφορετικά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών, και ένα τούνελ μήκους 80 μέτρων, όπου καρχαρίες και σκυλόψαρα κάνουν τη βόλτα τους πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Eκτός από τις δεξαμενές, διατίθεται μια αίθουσα 168 θέσεων στην οποία προβάλλονται ντοκιμαντέρ για τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη κάνοντας την επίσκεψη σας πιο ολοκληρωμένη, καφέ και εστιατόριο, αίθουσα για παιδικά πάρτυ, κατάστημα αναμνηστικών και φωτογραφείο. Επίσης, για τους πιο τολμηρούς, με τη βοήθεια δυτών και εκπαιδευτών μπορείτε να βουτήξετε στη δεξαμενή με τους καρχαρίες και να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής με τα απίστευτα αυτά ψάρια. 

7. Montjiic: 


Σε ελεύθερη μετάφραση ο λόφος του Μονζουίκ σημαίνει 'λόφος τον Εβραίων' ή 'λόφος του Δία'. Ο λόφος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Βρίσκετε στην νοτιοδυτική πλευρά του κέντρου της πόλης και αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό κομμάτι της τοπογραφίας της. Το ύψος του λόφου είναι 173 μέτρα και στο παρελθών χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, φυλακές καθώς και ως κήπος για παραγωγή φαγητού για ζώα και ανθρώπους. Η παγκόσμια έκθεση του 1929 έγινε η αφορμή για την πρώτη μεταμόρφωση του λόφου. Τότε φτιάχτηκε το Palau Nacional που σήμερα στεγάζει το Μουσείο εθνικής τέχνης της Καταλονίας, το Ολυμπιακό Στάδιο, το συντριβάνι Font Màgica και τα επιβλητικά σκαλιά που ενώνουν το παλάτι Palau Nacional με την λεωφόρο της βασίλισσας Maria Cristina. Στο δυτικό κομμάτι του λόφου βρίσκετε το 'Ισπανικό χωρίο', μια σειρά από παραδοσιακά κτίρια, το καθένα με ξεχωριστή αρχιτεκτονική από όλα τα μέρη της χώρας. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκετε το Γερμανικό κτίριο του Mies van der Rohe's που κατασκευάστηκε για της ανάγκες της έκθεσης και κατεδαφίστηκε μόλις έναν χρόνο αργότερα για να ξαναχτιστεί τελικά το 1988. Ο λόφος του Μονζουίκ με το Ολυμπιακό Στάδιο αποτελούσε την καρδιά των Ολυμπιακών αγώνων του 1992. Το στάδιο ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά και γύρο από αυτό δημιουργήθηκαν και άλλα στάδια που αποτελούσαν των Ολυμπιακό Κύκλο. Ο λόφος πέρα από τα πολλά κτίρια που φιλοξενεί αποτελεί και έναν ιδανικό τόπο για έναν περίπατο καθώς και για ποδηλασία. Η θέα που προσφέρει στην πόλη είναι εντυπωσιακή και αν ο καιρός βοηθάει, μια βόλτα στον λόφο του Μονζουίκ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψή σας στην Βαρκελώνη.
Πρόσβαση: Η προσβαση στην κορυφή του λόφου του Μονζουίκ γίνετε μέσο του Τελεφερίκ του Montjuïc που αποτελεί μέρος του μετρό. Το Τελεφερίκ ξεκινάει από την στάση Paral·lel και καταλήγει στην στάση Parc de Montjuïc ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι υπόγειο

8. La Boquería: 

Η αγορά της Μποκερία είναι μια μεγάλη ανοιχτή αγορά και βρίσκετε στην μέση περίπου του μεγάλου πεζόδρομου Rambla κοντά στην όπερα της πόλης (Liceu) στην περιοχή Ciutat Vella. Η αγορά αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο καθώς βρίσκετε και στην καρδία της τουριστικής ζωής της πόλης. Στην αγορά θα βρείτε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ισπανικά σαλάμια και τυροκομικά. Ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι όμως μην παραλείψετε να γνωρίσετε τα τάπας μπαρ (μεζεδομπάρ) της Μποκερία. Αυτά τα μαγαζιά είναι οικογενειακές επιχειρήσεις όπου η μαμά, ο μπαμπάς και τα παιδιά δημιουργούν και σερβίρουν παραδοσιακά Καταλονικά πιάτα με τάπας (μεζέδες), ενώ οι πελάτες τα απολαμβάνουν σε μια μπάρα που παραπέμπει σε νυχτερινά μπαρ. Η ιστορία της Μποκερία αναγάγετε από το 1217 όταν αναφέρετε ότι εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πάγκοι που πουλούσαν κρέας. Για αιώνες η αγορά λειτουργούσε ήμι-παράνομα χωρίς κάποια εγκατάσταση ενώ μέσα στα χρόνια εμπλουτίζονταν από νέα προϊόντα όπως ζωντανά ζώα και ψάρια. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1826, η αγορά αναγνωρίστηκε επισήμως και το 1840 ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου που την στεγάζει. Το 1853 έγιναν τα εγκαίνια ενώ η μεταλλική σκεπή κατασκευάστηκε το 1914.
Πρόσβαση: Η στάση μετρό Liceu (πράσινη γραμμή L3) βρίσκεται μόλις μερικά μετρά μακριά από την αγορά της Μποκερία.(πηγή: taxidologio.gr)

9. Μουσείο Πικάσο: 



Το μουσείο του Πικάσο προσελκύει πάνω από 1 εκ. επισκέπτες τον χρόνο και όχι άδικα καθώς η γκαλερί αποτελεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του διάσημου ζωγράφου. Τα έργα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά από τα πρώτα έργα του Πικάσο μέχρι τα τελευταία πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την πρόοδο και την αλλαγή στην σκέψη του Πικάσο μέσα στην καλλιτεχνική του πορεία. Το μουσείο του Πικάσο βρίσκεται στην παλιά πόλη. Χρησιμοποιήστε την στάση μετρό "Jaume".

10. Καθεδρικός Ναός και παλιά πόλη: 


Ο τεράστιος Γοτθικός καθεδρικός του Αγίου Σταυρού και της Αγίας Eulalia είναι η έδρα του Αρχιεπίσκοπου της Βαρκελώνης και βρίσκεται στην καρδία της παλιάς πόλης. Χτίστηκε μεταξύ του 13ου και 15ου αιώνα και είναι αφιερωμένος στην Eulalia της Βαρκελώνης, μία απο τους πάτρονες της πόλης. Η Eulalia ήταν μια νεαρή παρθένα που σύμφωνα με την Καθολική παράδοση υπέφερε μαρτύρια κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Τα λείψανα της Αγίας Eulalia βρίσκονται στην κρύπτη του καθεδρικού. Στην είσοδο του ναού θα βρείτε μια μικρή πλατεία όπου πλανόδιοι καλλιτέχνες εκτελούν τα έργα τους. Η Παλιά Πόλη στεγάζει και άλλα παραδείγματα της Γοτθικής αρχιτεκτονικής όπως και τα Ρωμαϊκά τείχη. Επίσης θα βρείτε πάρα πολλά καφέ και σημεία για φαγητό στα στενά σοκάκια της.
Πρόσβαση: Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Jaume I (κίτρινη γραμμή L4), επίσης βολεύουν και οι στάσεις Catalunya (πράσινη γραμμή L3 και κόκκινη γραμμή L1), Liceu (πράσινη γραμμή L3) που απέχουν περίπου 10 λεπτά με τα πόδια.(πηγή: taxidologio.gr)

11. Park Guell:  


Το πάρκο του Guell βρίσκετε στον λόφο "el Carmel" και είναι άλλο ένα έργο του αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Περιέχει δημιουργήματα του Gaudí όπως συντριβάνια με δράκους όλα διακοσμημένα με το πολύχρωμο μαρμάρινο μωσαϊκό που χαρακτηρίζει την πόλη της Βαρκελώνης. Πίσω από την βασική είσοδο θα βρείτε ένα τεράστιο φυσικό μπαλκόνι όπου και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα σχεδόν όλη την πόλη της Βαρκελώνης. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε ένα μικρό σπιτάκι στο οποίο ο ίδιος ο αρχιτέκτονας έχει μείνει σε κάποιο διάστημα της ζωής του. Καθώς απολαμβάνετε την βόλτα σας μέσα στο πάρκο θα βρείτε ερασιτέχνες μουσικούς που παίζουν ζωντανά και από αυτούς μπορείτε να προμηθευτείτε φθηνά cd με διάσημες Ισπανικές μελωδίες. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Πρόσβαση: Θα φτάσετε στο πάρκο με το μετρό στην στάση Lesseps (πράσινη γραμμή L3). Αφού αφήσετε το μετρό ακολουθήστε της πινακίδες που οδηγούν στο πάρκο, θα χρειαστεί να ανεβείτε σκαλιά και να περπατήσετε για περίπου 15-20 λεπτά με τουλάχιστον 200 μέτρα σκαλιά.(πηγή: taxidologio.gr)

12. Las casas de Gaudí: 


O Gaudí εκτός από το ναό και το πάρκο έφτιαξε και διάφορα σπίτια στους πλούσιους της εποχής. Σήμερα αυτά τα σπίτια έχουν γίνει αξιοθέατα της πόλης, ενώ αξιοθαύμαστο είναι ότι την εποχή που φτιάχτηκαν είχαν γεννήσει αντιδράσεις για την σχεδόν αιρετική αισθητική τους. Το Casa Batlló μοιάζει να έχει γίνει από κρανία και κόκαλα ενώ το La Pedrera αναπαριστά την Αρχαιοελληνική θεότητα "Γαία". Θα βρείτε τα σπίτια του Gaudí σε κάθε χάρτη της Βαρκελώνης πράγμα που θα σας δώσει την δυνατότητα να περπατήσετε την πόλη καθώς τα αναζητείτε. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario